wat moet je weten als je camerabewaking wilt.

wat moet je weten als je camerabewaking wilt.

Hoe beveilig je je huis met camera’s en wat is daarbij belangrijk om te weten?

Uit onderzoek is gebleken dat camera bewaking de kans op inbraak met 80% vermindert. Duidelijk is dat een beveiligingscamera of beveiligingscamera set helpt om jouw huis, gezin en eigendommen te beschermen tegen inbraak en vandalisme. De effectiviteit van een beveiligingscamera wordt echter mede bepaald door waar je deze precies plaatst. Wat zijn de beste plekken op of rond het huis om een camera te plaatsen? Om maximaal profijt te hebben van je bewakingscamera geef ik je graag een aantal tips en trucs.

1. Vraag jezelf af waar de camera’s moeten komen;

    a. Wat zijn de toegangswegen tot je huis. Tuinpad, oprit of misschien aan de achterzijde.

    b. Zijn daar deuren en ramen bij die niet in het oog vallen waar een inbreker gebruik van kan maken.

    c. Is er misschien al eens een inbraak poging geweest en waar was deze dan precies, dat was waarschijnlijk een beschutte plaats waar ze niet meteen opvallen.

2. Wat zijn de meest gebruikte ingangen die een inbreker gebruikt?

    a. Op 1 staat de voordeur, ruim 30% komt binnen via de voordeur.

    b. Op 2 staan ramen en deuren die niet aan de straatkant liggen. Die liggen immers meestal uit het zicht.

    c. Op 3 staan balkons, platte daken van schuren of garages, men klimt erop en kan dan via het (dak)raam of de balkondeur.

    d. Ook populair zijn tuinhuisjes en schuren vanwege de dure spullen die daar vaak in staan.

3. Wat is de beste plaats om een camera te hangen?

    a. Probeer deze zo hoog mogelijk te hangen, als het kan minimaal 3 meter. Dan voorkom je dat de camera kapot gemaakt word of zelfs meegenomen. Te hoog is ook niet aan te raden omdat je dan misschien details mist.

    b. Bedenk zo precies mogelijk wat de camera in de gaten moet houden.

    c. Is er voldoende verlichting of moet de camera ook nachtzicht hebben. Er zijn ook camera’s die en infrarood licht hebben en zelfs wit licht voor kleur beelden in het donker.

    d. Een camera met infrarood verlichting kun je het beste zo vrij mogelijk hangen, als dicht bij de camera bijvoorbeeld een regenpijp staat en deze valt in het blikveld dan kan het infrarood licht worden weerkaatst en zie je een witte vlek in beeld. Het zelfde         voor ramen etc.

Wat voor camera systeem kies je?

Er zijn verschillende mogelijkheden die enerzijds voordelen bieden maar ook nadelen, hieronder bespreken we de verschilende soorten systemen. Vrijwel alle soorten bieden de mogelijkheid om via een App op je telefoon, tablet of PC via internet mee te kijken, beelden terug te kijken en alarmeringen te ontvangen.

Je kunt tegenwoordig kiezen tussen WiFi en IP camera’s.

 WiFi camera: dit zijn camera’s die worden opgenomen in je WiFi netwerk. Dit kan een enkele camera zijn of meerdere al dan niet via WiFi aangesloten op een recorder ( NVR ). Deze maken gebruik van de meestal gratis meegeleverde App. Een wifi camera is                            draadloos te verbinden met je netwerk en heeft alleen voeding (stroom of batterij ) nodig, je moet dus ergens een stopcontact hebben die al dan niet met een verlengkabel kunt bereiken.

Voordeel WiFi: Snel en eenvoudig te installeren, verbinding via internet, live meekijken waar je ook bent.

Nadeel WiFi: Het is een draadloze verbinding, die is langzamer dan een bedrade en kan soms wat minder stabiel zijn, dan hapert de verbinding wel eens. Gebruik je veel camera’s en heb je ook nog eens veel andere apparaten op WiFi dan is de belasting van                         je WiFi netwerk vrij hoog waardoor deze wel eens wil haperen.

IP camera: Dit zijn camera’s die via een netwerk kabel verbonden zijn met je netwerk, vaak krijgen ze ook voeding via de kabel. Dat noemt men Power Over Ethernet ( POE) . De meeste systemen zijn dan aangesloten op een centrale recorder die de beelden opneemt en opslaat. De recorder is dan weer verbonden met je Router aan het internet.   Ook hier is meestal een App die je weer beelden laat terug zien, live meekijken etc net als bij de WiFi camera’s.

Voordeel IP: bekabelde camera’s hebben een constante en kwalitatief uitstekende verbinding. Stabieler dan een WiFi verbinding.

Nadeel IP: Er moeten in voorkomend geval lange kabels door je huis worden gelegd voor de aansluiting op de recorder.

Extra: Veel WiFi camera's hebben ook een lan connector en zijn dan ook bekabeld aan te sluiten in je netwerk. Dan spreekt men vaak over WiFi/IP camera.

    4. Opslaan en terug kijken van opnames.

Behalve live meekijken is het wel zo prettig dat je ook beelden kunt terug kijken, daar zijn 3 verschillende mogelijkheden.

    1. Geheugenkaartje in de camera: In de meeste WiFi camera’s kun je een micro-sd geheugenkaartje plaatsen. Je kunt dan kiezen om 24/7 de camera continu te laten opnemen, vaak worden dan de oudste beelden overschreven als de kaart vol is.

    2. Recorder of NVR: dit is een apparaat waar de camera’s op zijn aangesloten. Voorzien van opslag capaciteit van 1 tot en met 6 Terabyte. Ook hier kun je instellen dat de oudste beelden worden overschreven.

    3. In de Cloud: Verschillende merken bieden een Cloud aan om beelden op te slaan. Die beelden staan dan op een Server van dat merk. Meestal is dit niet gratis en betaal je voor de opslagcapaciteit. Terug kijken is ook altijd mogelijk zolang je de inloggegevens hebt en internet.

NAS: Er zijn ook merken die gekoppeld kunnen worden aan een privé netwerk station, vaak is dit een harddisk die is opgenomen in je netwerk. Niet alle merken zijn daar geschikt voor maar als er een zgn. onviff protocol ondersteund wordt kun je dit realiseren.

5. Privacy wetgeving.

Volgens de AVG ( algemene verordening gegevensbescherming ) mag je bewakingscamera's inzetten voor huiselijk gebruik. Het is dus zondermeer toegestaan je eigen bezit en terrein met camera’s te bewaken. Je mag beelden opslaan en ter beschikking stellen aan de Politie. Wel dien je rekening te houden met privacy wetgeving. In het kort betekend dit dat je de beelden niet beschikbaar mag maken voor grote groepen mensen via bijvoorbeeld YouTube en social media als facebook en Instagram.

Samengevat: Je mag namelijk alleen opnamen maken met als doel persoonlijke eigendommen te beschermen en niet om de privacy van mensen te schenden.

Openbare ruimte

In beginsel mag je geen opnames maken van de openbare weg en het terrein van de buren. De enige uitzondering daarop is het stuk van de openbare weg filmen dat noodzakelijk is om je woning te beveiligen. Bijvoorbeeld, je auto staat op de oprit en achter de auto is een klein stukje openbare weg te zien. Je dient dat stuk wel zo klein mogelijk te houden.

Aangeven dat er camera bewaking is

Je dient middels een bord of stickers die duidelijk leesbaar zijn te geven dat er voor bewakingsdoeleinden camera bewaking aanwezig is op het terrein of in het pand.

Meer info kun je vinden op de websites van de Politie en de AVG

Heb je nog vragen? Stel ze ik help je graag om een ( nog ) veiliger leefomgeving te creëren.

Arend-Jan van Dolder

Facebook

De waardering van www.opticam.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 163 reviews.